Foto: Holger Bernild

At spille teater er, at spille en anden og finde ud af, hvem man selv er.

Sådan har jeg altid haft det, lige fra den dag, hvor jeg i 1. klasse skulle spille sur konge på Jyllinge skoles dramahold, og hvor min tronstol – lærerens stol med hjul under, skred under min vægt, og hele salen grinede højlydt.

Det kunne være blevet et tragisk og ødelæggende øjeblik, hvor jeg følte mig til grin og pinlig til mode, men sådan virkede det ikke på mig. Jeg følte mig set.

Det er vigtigt for alle mennesker at blive set. For nogle er det nok, at blive set af deres kære, og de vil helst ikke kikkes på eller stille sig frem. Andre har det modsat, de vil gerne ses, mærke suset, når de med nervøsiteten i kroppen træder ind på scenen med et teaterhold og skal underholde publikum, mens alle hverdagens tanker får lov til at blive ude i kulissen. Det er et frirum. Teaterstykket overtager hele hjernens tankespind.

Ofte er det som et andet menneske man ses på en scene. Man sættes ind i en rolle, og det er ikke helt så farligt, som hvis man skal stå som sig selv. Man har et kostume på, siger replikker som man oftest ikke selv har skrevet, er overfor mennesker som man måske aldrig ville være i virkeligheden, og man kan prøve følelser af, som man måske aldrig selv ville skulle i sit eget liv.

I en teaterforening er der plads til begge slags mennesker. Både de mennesker, som gerne vil op foran publikum og de mennesker, som elsker teater, men som hellere vil være lidt i bagrunden. Det er jo ikke kun dem, der står på scenen, der laver forestillingen, for der er masser at lave bag ved med lys og lyd, kostumer, rekvisitter, kulisser, billetsalg, reklame og salg i caféen.

Vi har det sjovt, skaber noget sammen i fællesskab, som vi kan være stolte af, og som bliver en del af både vores egne og andres minder i livet. Teater er her og nu og giver oplevelser udenfor den verden, hvor Internet, Facebook og PlayStation optager tankerne. Vi dyrker de ægte oplevelser og den ægte glæde i maven, når man har været med til at få en forestilling op at stå sammen med andre.

I Gundsø Amatør Scene tror vi på, at virkeligheden stadig har en chance, og at teater er en super sjov og sund måde at fylde sit liv op med en interesse, hvor man både lærer andre, men også sig selv at kende in real life. (i det virkelige liv)