Dramaet på Gyllegården

”Dramaet” ved opsætningen af et teater-stykke.

På Bestyrelsesmøde i starten af år 2007 var der gang i mange ting: 

Et seniorstykke v. Tove, evt. et ungdoms-stykke v. Eva og en fortsættelse af vor succes, Svend, Knud og Valdemar: Der var engang v. Mig.

Seniorstykket gik i gang og det var umiddelbart planen, at dette stykke blandt andet skulle opføres ved Sommerfesten i Jyllinge. Derfor blev mit projekt udskudt til et senere tidspunkt, da der trods alt var grænser for hvor meget/mange stykker vi kunne have gang i på én gang og på grund af, at nogle af skuespillerne ville være de samme i begge stykker.

På Bestyrelsesmødet d. 6. marts 2007 blev meddelt, at Seniorstykket ikke ville være passende til Sommerfesten og at ungdoms-stykket af andre årsager heller ikke blev til noget. Derfor måtte der jo hurtigt findes på noget i en fart, da GAS selvfølgelig skulle deltage i Sommerfesten i et år, hvor vi ikke har egnsspil.

Anne-Lise ville gerne sammensætte en ny Cabaret, men havde ikke rigtigt tid til det på grund af arbejde m.v.

Jeg gik derfor i gang med at finde en lille en-akter, som kunne opøves hurtigst muligt og fik blandt andet Dramaet på Gyllegården hjem til gennemlæsning.

På bestyrelsesmødet d. 3. april 2007 blev besluttet at Dramaet på Gyllegården skulle opføres og at det skulle være som jeg foreslog: lidt a la Ørkenens Sønner , altså kun opføres af mænd. Øvedagene skulle være mandag og onsdag aften i pavillonen med første øvedag onsdag d.18. april 2007, som blev annonceret i GAS Bladet d. 5. april 2007.

Jeg skrev derfor stykket om, således at replikkerne passede bedre til vor idé, lavede lidt flere sjove og ”frække” replikker og lavede samtidig udkast til scenegangen og rekvisitter m.v.

Jeg havde selvfølgelig i min omskrivning m.v. tænkt på hvem, der kunne/burde spille de forskellige roller og da jeg kun fik meget få tilmeldinger fra ”annoncen” i GAS-Bladet, måtte jeg ringe rundt for at få rollelisten på plads. Nogle krævede mere overtagelse end andre!

Og der var ikke reelt 14 øvedage på grund af diverse afbud, nogle som var meddelt fra starten, nogle der blev meddelt senere, nogle som ikke blev meddelt, altså forglemmelser eller udeblivelser. Derfor blev jeg blandt andet nødt til at ændre rollebesætningen undervejs. I alt var der vel ca. 4-5 øvedage, hvor vi alle var til stede.

Det var en meget stram øveplan, som maksimalt kunne blive på 14 gange incl. læseprøven d. 18.04.2007, da planen oprindeligt var, at vi skulle spille fredag  d. 1/6-2007, lørdag d. 2/6-007 og søndag d. 3/6-2007.

Jeg havde jo efterhånden prøvet at instruere nogle gange. Ved Julestykkerne, har jeg som regel fået min vilje eller har fået forslag fra de øvrige deltagere som har været bedre end min oprindelige idé og har derfor valgt disse.  

Til Dramaet på Gyllegården - var det næsten rent anarki. Der kom mange forslag til ændringer undervejs blandt andet med hensyn til rollebesætningen, scenen, kulisser, rekvisitter, kostumer, sminke, lys og lyd, scenegang m.v. Ja faktisk alt.

Det eneste jeg næsten fik lov til at bestemme selv, var afslutningssangen, som jeg havde udskiftet fra rollehæftet og så havde skrevet en tekst om stykket på samme melodi som Ørkenens sønners: Stegt flæsk og persillesovs. Selvom jeg ikke nødvendigvis syntes bedre om disse ændringer, så besluttede flertallet ofte disse ændringer og jeg kom i mindretal.  Men det var faktisk de rigtige løsninger, kan jeg se bagefter, for det blev til vor fælles projekt, hvor alle deltog, hvilket var en fed oplevelse

Det blev på et sent tidspunkt afklaret, at vi kun skulle spille 2 gange lørdag d. 2/6-2007 i et telt ved Jyllinge Sommerfest. Vi kunne ikke låne den transportable scene fra Jyllinge Skole, så vi skulle altså spille på gulvet, dvs. græsset. Men da dette havde været uafklaret, så havde vi også besluttet at stykket skulle være ”minimalt” m.h.t. kulisser, rekvisitter og sminke og at vi ikke skulle have   

Vi havde ”åben generalprøve” i Pavillonen d. 30/5-2007, hvor der kom hele 3½ GAS-medlemmer. Tak til Stoffer, Helga, Helle og Frida for at I mødte op og også for de konstruktive idéer, som vi brugte senere.

Vi holdt ”anden generalprøve” på Anne-Lises arbejdsplads på Roskilde rådhus d. 31/5-2007. Så det var godt at vi havde besluttet at stykket skulle være ”minimalt”, da vi bare fyldte Esbens trailer og så bare drog af sted. Det blev en stor oplevelse for Anne-Lises personale. Herefter spise 4 af os en dejlig middag i Rådhuskælderens gårdhave og tog efterfølgende kaffen ved Jyllinge havn, inden vi så Gas opføre Sigfred Pedersen Cabaret´en i Præstegården.

De 2 forestillinger lørdag d. 2/6-2007 gik også fint, med fuldt telt og med mange tilskuere, primært GAS-medlemmer.  

Herefter havde jeg sørget for at vi skulle have en offentlig forestilling i Strandens Forsam-lingshus  d. 13/6-2007, men forinden skulle vi lige spille samme sted til en lukket privat fest, som var min første teaterinstruktørs 65. års fødselsdag. Vi fyldte altså Esbens trailer igen og drog af sted, spillede et godt teaterstykke, som åbenbart bliver bedre gang for gang og sluttede af med gratis god mad og drikke i forsamlingshuset. 

Sidste opførelse - indtil videre - blev altså d. 13/6-2007 i forsamlingshuset, hvor vi fik mad og drikke og vores ”partnere” kunne deltage og få maden gratis. I alt var der ca. 70 tilskuere, som fik mad, vores teater og ca. 1 time med dans til sang og musik bagefter. Det var en stor succes og denne forestilling var den bedste til dato.

Dog var der nogle der ”klagede over” at stykket ikke var længere og at der ikke var flere sange.

Altså nu er vi gået på sommerferie - dog vil vi måske forsøge at holde en lille afslutningsfest, for at fejre vor succes med Dramaet på Gyllegården.

Men stykket er ikke puttet i mølposen. Det skal da opføres igen! - Jeg vil prøve at skrive lidt flere replikker ind og måske skrive lidt flere sange - og så vil vi være klar igen!

Tak til vores publikum og til Patricia (Rekvisitter), Anne-Lise (Rekvisitter og sufflør m.v.), Esben, Arne, Leif, Kenneth, Kim og Allan.

Af Henrik Christensen, d. 24/6-2007

Gundsø Amatør Scene © Alle rettigheder forbeholdesPrivacy Policy | Terms of Use

    | Site Map